Zanimljivosti o vencanjima
36, Kragujevac, Serbia

Jeste li se ikada zapitali zasto se vencani prsten nosi na domalom prstu, koliko je trajala najduza veridba ili brak, i koja je verovatnoca da vas parten za ceo zivot bude prva osoba sa kojom ste stupili u vezu, ili koliko bi susret i poznanstvo na pauzi za kafu moglp da bude sudbonosnoi da se zavrsi brakom... to, i jos mnogo zanimljivosti o svetoj zajednici procitajte u tekstu koji sledi.


Zašto se venčani prsten nosi na domalom prstu
Običaj da se veridbeni prsten i burma nose na domalom prstu leve ruke potiče iz drevnog Egipta. Stari egipćani smatrali su da “ljubavna vena” vodi iz tog prsta pravo do srca.

Nešto plavo
U običaju da mlada nosi “nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno, nešto plavo” nešto plavo predstavlja symbol kraljevske, “plave” krvi, jer su mladenci nekada smatrani kraljem i kraljicom na svoj dan venčanja.

Veo - najstarija tradicija
Običaj da nevesta nosi veo potiče iz drevnog Rima. Tada je veo bio plameno žute boje i zvao se flammeum.

Popularno je biti baksuzan
Subota, najpopularniji dan za venčanja, prema engleskom folkloru predstavlja najbaksuzniji dan za venčanje!

Formalno ili neformalno
80% nevesti planira formalno venčanje.

Veridbeni prsten
Praksa darivanja ili razmene veridbenog prstenja počela je 1477. godine, kada je rimski imperator Maksimilijan I darovao Mariji Burgundskoj dijamantski prsten za veridbu.

Najduži brak
Liu Jung-jang i njegova supruga smatraju se bračnim parom sa najdužim bračnim stažom. Ovaj bračni par sa Tajvana proslavio je 2003. godine osamdeset i šestu godišnjicu braka ušavši u Ginisovu knjigu rekorda.

Romansa na pauzi za kafu
Preko 10,000 brakova godišnje rezultat je ljubavi nastale za vreme pauze za kafu.

Koliko traje veridba
Prosečni veridbeni staž iznosi 6 meseci.

Prva ljubav
Dvoje od petoro venčaju se sa svojom prvom ljubavi

Medeni mesec
Termin “medeni mesec” pojavio se prvi put u XVI veku. “Med” simboliše slatkoću novog braka, a “mesec” je gorka spoznaja da će ovaj slatki trenutak izbledeti kao pun mesec.

Jutarnji poljupci
Istraživanje ukazuje da muževi koji pri odlasku na posao ljube svoje žene na rastanku svakoga jutra, ostvaruju u proseku veće prihode od muževa koji to ne čine. Muževi koji upražnjavaju rituale nežnosti stabilniji su, metodičniji, otporniji na bol, i samim tim sposobni da ostvare veću zaradu. Studije ukazuju in a to da muževi koji ljube svoje žene svakoga jutra žive 5 godina duže od onih koji to ne čine.

Na kolenima
Jedan od pet muškaraca zaprosi svoju devojku klečeći.

Ljubav preko žice
6% muškaraca zaprosi svoje devojke preko telefona.

Stari Rim
Juno, kraljica neba i njen pratner Jupiter (poznat kao Zevs, kralj bogova) upravljaju brakom, srcem i rođenjem deteta. Mesec jun dobio je ime po ovoj boginji i postao najpogodniji mesec za sklapanje brakova.

Najduža veridba
Sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, najduža veridba trajala je 67 godina! Srećni par venčao se u 82 godini života.

18 views
 
Comments
JAHTA 06.04.2010

*THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK*

_SALE_HH_ 29.03.2010

*HI* *KISSING* *ROSE*

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes