Orissaare kool.
47, Pärnu, Estonia

Kuidas kool külale, nõnda küla koolile


Kui kaks Orissaare internaatkooli poissi veebruari algul tuisus eksinuna üksikul laiul suvilaakna purustasid ja majas ööbisid, leidsid aleviku elanikud sellest põhjuse hakata kooli vastu allkirju koguma.

Kooli direktor Rita Kaljus on kohalike vaenulikkusest vapustatud. Ehkki kampaania vajus lõpuks soiku, ei tähenda see Saaremaa Orissaare elanike ja õpikodu kasvandike vahel rahu.

Aleviku suurpoe töötaja sõnul varastavad õpilased sealt kolm-neli korda päevas. Kahju arvatakse maha müüjate niigi kesisest palgast. Möödunud aasta lõpus kannatus katkes ja aleviku väiksemate ja suuremate kaupluste müüjate allkirjadega avaldus viidi vallamajja.

Õpikodu õpilasi kiruvad bussijuhid: lapsed riputavad end peatuses busside taha, kõigutavad sõidukeid, jooksevad järele.

Politseinikud on tabanud avalikes kohtades purjus lapsi. Kolm aastat tagasi jõudis laste purjutamine päevauudistesse, sest ühele purupurjus 15aastasele tüdrukule tuli kiirabi kutsuda.

Vallavanem püüab siluda

Kooli nõukogu esimees, Orissaare vallavanem Raimu Aardam ütleb, et püüab pidevalt aleviku elanike ja koolilaste vahelist vimma siluda: «Loomulikult on nad tülinaks nii kauplustele kui ka aleviku elanikele. Õpilaste allumatus on läinud hullumoodi ülesmäge.»

Kui kool mõni aasta tagasi turvamehi otsis, ei leidunud soovijaid. Lõpuks leiti paar ajutist turvajat, kuid nende ametiaeg jäi üürikeseks. Praegu koolis turvamehi pole.

Olukorra üheks põhjuseks peab Aardam seda, et Kaagvere ja Puiatu erikool on täis ja sestap satub Orissaarde kriminaalse minevikuga lapsi. «Aga meie oma on tavaline kool, mis mõeldud käitumishäiretega lastele. Politsei ei saa siin ühelgi poisil kraest kinni võtta, lapsed teavad seda väga hästi.»

Kõvemat kätt pelgavad käiku lasta ka kooli töötajad, sest 1998. aastal pidi selliste võtete pärast lahkuma toonane direktor Andres Hanso.

Haridus- ja teadusministeeriumi teabekorralduse osakonna juhataja Tarmu Kurm kinnitab seevastu, et Puiatusse ja Kaagverre saadetakse kohtulikult karistatud lapsed, Orissaares seesuguseid pole.

Vallavanem Aardam märgib, et hiljuti läksid õpilased kallale kooli meditsiiniõele. Politsei juhtkonstaabel Hillar Peegel on juhtumi kohta siit-sealt kuulnud, aga külajutte kontrollima asudes ei soovinud õde vahejuhtumist kõnelda.

Konstaabli meelest põhjustab pahategusid peamiselt see, et õpilastel on liiga palju kasutut vaba aega.

Vallavanem heidab riigile ette, et koolis pole käsitööklasse, võimlaks aga on pisike ruum, kus saab vaid poksikotti taguda.

Tarmu Kurm ministeeriumist kinnitab, et 2001. aasta sügisel sai kool poiste tööõpetuse klassi jaoks raha. Kui seda siiani pole, ei kasutatud raha ilmselt sihipäraselt.

Direktor ootab muutust

Direktor Rita Kaljus möönab, et kord on käest, oli juba enne tema ametisse asumist mullu sügisel.

«Probleemid on järk-järgult süvenenud ja selle tagajärg ongi nii-öelda agoonia rahva poolt – kogutakse allkirju, et kool peab siit kaduma.»

Kaljuse sõnul on elanike vimm võtnud kohati nõiajahi mõõtmed, sest igas pahateos süüdistatakse automaatselt õpikodulapsi.

«Näiteks oli üks juhtum koolivaheajal. Näidati näpuga: need on teie kooli poisid! Aga kui asja uurima hakati, selgus, et meie lapsed olid koolivaheajaks kõik ära sõitnud.»

Kaljus leiab, et kuni kohalike suhtumine ei muutu, pole ka lastelt paremat oodata.

«Nii nagu küla mulle, nii mina külale. Kui Orissaare rahvas ei hakka mõistusega suhtuma sellesse, et siin on erivajadustega lapsukesed, nii kaua, kui nad suhtuvad vaenulikult minu kooli, minu kolleegidesse ja lastesse, nii kaua tulevad ka need tagasilöögid.»

Et kool alevikust mujale viidaks, ei tasu kohalikel ilmselt unistada. Vallavalitsusel pole selleks Raimu Aardami sõnul huvi, sest kool annab tööd ligi kolmekümnele inimesele.

Endine direktor Hanso Andres.




8 views
 
Comments
kuldar 16.01.2012

M a küll läksin ennem neid rahutusi sealt koolist ammu minema,aga eks seda oli ka arvata ,et see asi hästi ei lõppe seal koolis.

kuldar kuldar 17.04.2012

päris karm kool oli.

kuldar 16.01.2012

See kits siin all oli minu direktor..irwwww

kuldar kuldar 17.04.2012

hull vana.

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes