MUŠKARAC I ŽENA - MEDITACIJA I LJUBAV
37, Novi Sad, Serbia

Odlomak iz knjige OSHO - MOJ PUT, PUT BELIH OBLAKA


Učenik:

"Osho, mi imamo nekoliko pitanja u vezi ženske energije. Neke žene kažu da smrtni čovek ne može da ih zadovolji od kad su sa vama, iako su njihove fizičke želje i dalje prisutne. Druge kažu da nisu osećale toliku ljubav dok vas nisu srele. Gurđijev kaže da žena može dostići vrh isključivo kroz muškarca. Hoćete li nam govoriti o ženskoj energiji?"

Osho:

Da, Gurđijev je rekao da žena može dostići vrh isključivo kroz muškarca - i on je u pravu. U pravu je zato što je ženska enrgija drugačija od muške.

To je baš kao kada bi neko rekao da samo žena može roditi dete. Muškarac ga ne može roditi - on to može jedino kroz ženu. fizička struktura žene nosi u sebi matericu; fizička struktura muškarca je bez nje - on može roditi dete samo kroz ženu. I to isto, samo u obrnutom smislu, važi i za duhovno rođenje: žena se može prosvetliti samo kroz muškarca. Njihove spiritualne energije se razlikuju koliko i fizičke. Zašto? Zašto je to tako?

I zapamtite da sve to nije pitanje jednakosti i nejednakosti - to je pitanje različitosti. Žena nije niže biće od muškarca zato što ne može dostići prosvetljenje direktnim putem. Muškarac nije niže biće od žene zato što ne može roditi dete direktnim putem. Oni su jednostavno različiti. Dakle, to zaista nije pitanje jednakosti ili nejednakosti, to je samo pitanje različitosti i to je činjenica.

Zašto je za ženu teško da dostigne prosvetljenje direktno? I zašto je to za muškarca sasvim moguće? Postoje samo dva koji vode do prosvetljenja: meditacija i ljubav. Tj. Gyana yoga i Bhakti yoga - put mudrosti i put predanosti. To su dva osnovna puta do prosvetljenja. Ljubav zahteva drugog; meditacija može da se obavlja i u samoći. Muškarac može dostići kroz meditaciju - i stoga se on može prosvetliti direktnim putem. On može biti sam. On jeste sam duboko dole. Samoća prirodno pripada muškarcu. Za ženu, biti sam je teško, vrlo teško, gotovo ne moguće. Celo njeno biće je duboka težnja za ljubavlju, a za ljubav potreban je drugi. Kako možete voleti ako nikoga nema? Ako nema onog drugog, vi možete meditirati sami - to nije problem. Žena, ženska energija, dostiže meditativno stanje kroz ljubav; muškarac, muška energija, dostiže ljubav kroz meditaciju.

Kada se Buda, nakon dugog odsustvovanja, vratio u svoju palatu, njegova žena je bila užasno ljuta; i to je prirodno, jer Budino lice nije videla skoro 2 decenije. Jedne davne noći, on je nestao bez reči. Dok je ona spavala, on je pobegao kao kukavica.

Budina žena, Jašodara, bi mu ionako dozvolila, jer je bila hrabra žena. Da ju je Buda zamolio, ona bi mu dopustila da ode, ali on je nije pitao. Pribojavao se da će nešto poći krivo, da će ona početi da plače, ili nešto slično tome. Ali strah nije postojao zbog nje - već zbog njega samoga. Plašio se da će mu biti teško da napusti ženu ako ona zaplače; bojimo se uvek zbog sebe. Bilo bi okrutno napustiti uplakanu ženu , a on nije želeo da bude okrutan - i stoga je bolje pobeći iz palate dok Jašodara spava. I tako je Buda pobegao i opet se vratio, nakon punih 20 godina.

Prvo njeno pitanje upućeno Budi je bilo: "Reci mi... šta god da si dostigao, zar to nisi mogao dostići i ovde, pored mene? Sad, kad si dostigao, možeš mi sve reći." Kaže se da je Buda ćutao. Ali, ja ću odgovoriti: "Nije mogao dostići - jer je bio u dubokoj ljubavi s njom." Bio je to jedan vrlo dubok, intimni odnos. Da nije bio u takvom odnosu s njom, da je ona bila tek prosečna Hindu žena, bez ljubavi, Buda bi dostigao prosvetljenje čak i da je živeo sa njom. Tada zaista ne bi bilo problema. Tada je drugi negde na periferiji, gotovo da i niste u odnosu, a kada niste u odnosu, drugog kao da nema - tada je on samo nekakvo fizičko prisustvo na periferiji.

Ali Buda je bio u dubokoj ljubavi. A veoma je teško za muškarca da ostvari meditativno stanje ako je u ljubavi - i to je problem. Veoma teško, jer kad je u ljubavi, kad god sedi u miru, objekt njegove ljubavi pojavljuje mu se u umu; celo njegovo biće počinje da se kreće oko onog drugog. To je bio strah - i zato je Buda pobegao.

Niko o tome nije govorio ranije, ali Buda je stvarno pobegao iz te palate, od žene, od deteta, zbog toga što je zaista voleo. I ako volite nekog, kad god ste okupirani, vi možete zaboraviti svog ljubljenog, ali kada niste, drugi se automatski pojavljuje u sećanju. I tada nema mesta za božansko da uđe.

Kada ste okupirani, dok radite nešto u radnji, ili... Buda je na tronu i posmatra sve afere koje se odigravaju u njegovom kraljevstvu; tada je sve u redu - može zaboraviti Jašodaru. Ali kad god je nezaokupljen - pojavljuje se Jašodara; jaz između dve okupiranosti ispunjen je njome i nema prolaza kroz koji bi božansko moglo da uđe u njega.

Muškarac ne može da dostigne božansko kroz ljubav. Muškarčeva energija se potpuno razlikuje od ženske energije. On prvo mora da dostigne meditaciju - i tad mu se dešava ljubav i tada problema nema. Muškarac mora prvo dosegnuti božansko - i tada ljubljena takođe postaje božanska.

Nakon dve decenije Buda se vratio. Sad nema problema - sad je Bog i u Jašodari. Ranije, Jašodare je bilo suviše i bilo je teško naći Boga. Ali sada je Bog tu, potpuno tu i za Jašodaru, u njoj samoj, nema mesta, nema slobodnog prostora.

Potpuno suprotna stvar dešava se ženi. Ona ne može da meditira, jer je čitavo njeno biće jedna velika težnja za drugim. Ona ne može biti sama, a ako je sama, retko se oseća dobro. I ako kažete: "Biti sam, to je blaženstvo, samoća je ekstatično iskustvo" - žena vas neće razumeti. A taj naglasak na samoći i to širom sveta, stvoren je samo zbog toga što ima daleko više muških tragalaca nego ženskih. Buda, Mahavir, Isus, Muhamed - sve muškarci. Oni su se ostvarili kroz samoću i na taj način stvorili duhovnu pozadinu.

Žena, kad god je sama, oseća bol. Kad je s njom ljubljeni, makar samo u mislima, ona je srećna. Ako nekog voli, ako je neko voli, ako je ljubav oko nje, ta ljubav je hrani, prehranjuje. To je prava ishrana, veoma suptilna hrana. Kad god žena oseća da ljubavi nema, ona jednostavno gladuje, počinje da se guši. I zato - žena ne može da misli da je samoća ispunjena blaženstvom.

Ta ženska energija je stvorila put ljubavi i predanosti. Čak će i božansko pomoći - nema potrebe da se traži neki fizički ljubavnik. Krišna će biti dovoljan za Miru, problema nema - jer za nju postoji onaj drugi. Možda je Krišna samo mit, ali za nju on postoji kao taj preko potrebni "drugi" - i oseća sreću. Može pevati, može plesati i hraniti se time. Sama ideja, sam osećaj da drugi postoji, da ljubav postoji i žena se oseća ispunjenom. Srećna je, puna života. Samo kroz tu ljubav žena će doći do trenutka kada ljubljena i ljubljeni postaju jedno. I tada otpočinje meditacija.

Za žensku energiju, meditacija se dešava samo u najdubljem rastapanju, u ljubavi. Tada ona može biti sama - tada problema nema, zbog toga što sad više nikada neće biti sama. Sad je objekt ljubavi u njoj - zauvek. Mira Bai, ili Radha, ili Sveta Tereza, sve su one dostigle prosvetljenje kroz ljubljenog - kroz Krišnu, Isusa.

I to je moje osećanje, kad god muškarac dođe kod mene, on je zainteresovan za meditaciju; a kad god dođe žena, ona je zainteresovana za ljubav. Naravno, ona se i za meditaciju zainteresuje ako joj kažem da će joj se ljubav dogoditi kroz nju. Ali njena najdublja želja nije meditacija nego ljubav. Ljubav je Bog za ženu. Ta razlika se mora do kraja razumeti, jer od nje zavisi - a ja vam kažem da je Gurđijev u pravu.

Ženska energija će voleti i kroz ljubav će se rascvetati u meditativno stanje, u samadhi. Prosvetljenje će stići, ali duboko dole u korenje bića ljubavi i prosvetljenje će postati cvet. Za mušku energiju, ovo će biti u korenju, meditacija će biti u korenju, a ljubav će rascvetati. i kada žena dođe kod mene, to se mora dogoditi: ona će osećati više ljubavi, ali će tada fizički partner biti nedovoljan za zadovoljstvo. Gde god postoji duboka ljubav, fizički partner će uvek biti nedovoljan za potpuno ispunjenje zbog toga što fizički partner može ispuniti samo periferiju, no ne i centar.

Zato u drevnim zemljama kao što je Indija, nikada nisu dopuštali ljubav - dopuštali su samo uređena venčanja, jer jednom kada je ljubav dopuštena, fizički partner će biti nedovoljan i tada će se pojaviti frustracija. Sada je ceo zapad uznemiren. Jednom kada dopustite ljubav, tada je jedan običan čovek ne može ispuniti. Može ispuniti seks, može ispuniti ono što je ništavno, ali ne i ono što je duboko. Jednom kada je dubina probuđena, samo vas Bog može ispuniti - niko drugi. I stoga je dubina ženskih tragaoca šokirana kada dođu kod mene. One počinju da osećaju novu težnju, nova ljubav se pojavljuje. Ali, sada njihovi partneri nisu dovoljni da tu težnju zadovolje. Ta težnja može biti zadovoljena samo jednim novim kvalitetom bića.

I zato im muški partneri moraju postati meditativniji, moraju stvoriti taj novi kvalitet - i tek tada će doći do ispunjenja. Inače, odnos će se prekinuti. Naći ćete nekog novog partnera. Ili, ako je za vas to nemoguće - kao što je bilo za Miru - tad morate voleti božansko.

Isto se dešava i sa muškarcima koji dođu kod mene, mada na drugačiji način. Kada dođu kod mene, oni bivaju meditativniji, a tada je most sa njihovim starijim partnerkama slomljen. Sada njihove devojke ili žene moraju napredovati da bi im uzvratile ljubavlju. Inače, odnos će biti neodrživ.

Zapamtite da su svi naši takozvani odnosi - samo regulisanje. Ako se jedan partner promeni, podešavanje je neminovno - nabolje ili nagore, to ne menja stvar. Ljudi dolaze kod mene i govore mi: "Ako meditacija donosi nove kvalitete, zašto se onda svi naši stari odnosi prekidaju?" To nije pitanje. Odnos je jedno regulisanje između dve osobe kakve su nekada bile. Jedan partner je promenjen, drugi je prinuđen da raste uporedo; ineče cela će stvar postati vrlo problematična.

Kad god je muškarac ovde, on postaje meditativniji. Što je meditativniji, to više želi samoću. Žena će ga samo uznemiravati. Ako joj nedostaje razumevanje, ona će početi da stvara nevolje - jer njen partner želi da bude sam. Ako ima razumevanje, neće biti nikakvih problema. Ali to razumevanje će doći samo kroz rast i dubinu njene ljubavi. Ako oseća veću ljubav, ona će dopustiti svom partneru da bude sam, čak će i štititi njegovu samoću. Ona će pokušati da vidi da odnos nije uznemiren - i to će joj biti nova ljubav.

I ako muškarac to oseti... ako Buda oseća da Jašodara štiti i neguje njegovu samoću, tada mu meditacija nije uznemirena; ako oseća da ona potpomaže rast njegove tišine, tada nema nikakve potrebe da se od Jašodare beži. Ali beg je besmislen jedino ako njena ljubav raste uporedo sa njegovom meditacijom. Ako meditacija muškarca raste, tada i ljubav žene mora da se uvećava i produbljuje. Samo tako će se očuvati mir i vrhovni sklad će se pojavljivati sve češće i češće.

I dolazi trenutak kada je muškarac potpuno u meditaciji, a žena potpuno u ljubavi - i samo tada dolazi do savršenog susreta, do stvarnog, najdubljeg orgazma između dve osobe. Ne fizičkog, ne seksualnog, već do potpunog orgazma! Dva postojanja se susreću i nestaju jedno u drugom. Tada muškarac ženi postaje samo kapija, žena muškarcu takođe i tada oboje dostižu jedninu. I zato ko god da dođe kod mene, mora biti savršeno svestan da je opasno biti u mojoj blizini. Vaša stara udešavanja će biti uznemirena - i ja vam tu ne mogu pomoći. Ja na kraju krajeva nisam tu da bih podržao vaša regulisanja; na vama je da odlučite.

Mogu vam pomoći da rastete - u meditaciji, u ljubavi. Za mene obe reči znače jedno te isto, jer ljubav i meditacija vode ka istom cilju. :-)

65 views
 
Comments
aleksandra 22.06.2012

*OK* *HI*

Aleksandar Đurđević Aleksandar Đurđević 22.06.2012

:-) *BYE*

Равгор 14.06.2012

*OK*

Aleksandar Đurđević Aleksandar Đurđević 14.06.2012

:-) *BYE*

cica52 11.07.2012

*THUMBS UP* *HI*

Aleksandar Đurđević Aleksandar Đurđević 11.07.2012

:-) *BYE*

matricaria 11.07.2012

Bravo, dečko....slažem se sa preporukama da se čita Ošooooooo...jedna od beskrajnih duša....A koga zanima jedna mala knjižica *** (Ošoova naravno) ima je na www.sribcd.com. I knjiga o deci.
Oćeš da mi budeš zet?

Aleksandar Đurđević Aleksandar Đurđević 11.07.2012

Heh, hvala ali već sam zauzet. :-)

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes