Razgovor mog druga sa ocem
57, Srebrenik, Bosnia/Herzegovina

Oce od slave se ne zivi.Da bio sam proslavljeni komandant nekakav,pohvaljivan,odlikovan,ranjavan...zalagao glavu gdje drugi nokta nebi.Al to je bilo...Cuvao sam poslije rata generale,ministre i koga sve ne,u ime drzave i ideala nekih...Upoznao sam mnoge glavesine i kad sam im trebao bio sam tu i sta sam imao od toga...na telefon se poslije nisu htjeli javit ili su zurili i drago im bilo sto su me vidjeli.Ma nemoj???Demobilisan iz armije radi visih interesa i jer to medjunarodna zajednica trazila...pracen i nadziran od svake suse,podstanar i bez posla...

Sjecas se tog vremena???Govorio si strpljenja,bit ce bolje a bolje bilo nije.Dok sam ja krvave uniforme dolazio fukara se bogatila,gazdama postala...I tad si govorio,neka ih,nedaj obraza,proce to..a nije proslo i nece.Sta si ocekivao...da cu guzvati kapu pred vratima svakojakog hostaplera i molit za posao il sta ti znam???Znao si da nisam takav.
To sto si nacuo i sta se prica ni upola nije crno kao sto doista jeste.Jesam,sve jesam i vise od toga.
Naplacivao sam dugove,naplacivao sam zastitu,domacim gazdama,turcima,sandzaklijama,kinezima...svima...palio im kamione s robom,eksplozivom hale,nocu vukao u vikendice po majevici,prijetio,ubjedjivao..poslije su sami davali...diskoteka,kockarnica je od tih para bila.
Tad nisi pricao samnom...valjda sam ti drazi bio oce dok cutim i neizlazim iz stana...Obraz nikad nisam izgubio,otimao sam od onih od kojih i treba oteti..I trosio sam,trosio nemilice i ja i moji iz jedinice koji su i radili kod mene.Kockali smo hiljade,desetine hiljada za noc...ovaj stan sam kupio za mjesec dana...kcerki auto nov...posudjivao bolje reci davao jer nikad mi vratit nece ni netrebaju i kog sam znao i kog nisam i sutra bih opet.
I zasto pokusavas da mi dajes savjete kad znas da ih nikad nisam slusao?Sta ako sam sam,sta ako mi politika i mocnici uzela..nekima sam vratio nekima vracam a nekima cu...Znas da nikad nikom ne ostajem duzan?
I ako te poslao znas vec ko...nije ti to drug,nikad ni bio nije...on mi je inspekcije natovario,po nalogu tog i tog.I on je prijavljivao i cinko,ja to znam...I sad bi da se pozove na tvoje prijateljstvo...da me zna od kad sam odrastao i da je toliko toga s tobom dijelio...sto se toga ne sjeti kad mi je racije slao...kad je na sastancima stranke pitao jel se moze stati u kraj i dokle ce se zatvorat oci pred tim da ...ma pusti.


16 views
 
Comments
Danka46 04.08.2012

Razumem ogorcenost tvog druga,jer za mnogo toga sam i sama razocarana... *THUMBS UP* *BYE*

sammac sammac 04.08.2012

nazalost nisi jedina...ovi prostori bivse nam juge su puni ogorcenih i prevarenih ljudi...i svaki dan im se niova razocarenja serviraju..

aleksandra 04.08.2012

*YES* *YES* *THUMBS UP* *HI*

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes