BMW X5 – kas favoriit ka pruugituna?
30, Tartu, Estonia

Mugav ja luksuslik

X5 kujustuses kasutatakse BMW-le tüüpilisi elemente, näiteks “neerud” auto ninas ning nelja ümara laternaga esituled. Et disainiga ollakse rahul, võib otseselt järeldada X5 uuest põlvkonnast, mis jäeti väliselt praktiliselt samaks. Sõitjateruum on samuti ehtbmwlik: kallitest materjalidest, kõrge koostekvaliteedi ja ülihea ergonoomikaga. Baasvarustus oli väga rikkalik, kuid lisavarustuse nimekiri vähemalt sama pikk: sh ksenoontuled, navigeerimis- ja TV-seade jne. Muide, alles on ka juba paarkümmend aastat kasutusel olnud seieriga kütusekulunäidik tahhomeetri all. 2003. aastal viidi läbi mudelivärskendus, lisaks veelgi kasvanud varustusenimekirjale ja pisematele välistele muudatustele sai X5 ette “rõngastuled” (angel eyes). Pakiruumi mahuks mõõdetakse akendeni 465 liitrit. Praktikas on need mõistagi paremini kasutatavad kui näiteks sedaankerega autos. EuroNCAPi avariitestis teenis X5 2003. aastal maksimaalsed viis tähte. Probleemidest suur BMW kahjuks prii ei ole. Algusaastate autodel esines kuhjaga hädasid elektroonikaga – elektriakende, peeglite, alarmi-immobilisaatori, kojameestega jne. Meie kliimas on aga ehk kõige tüütumaks hädaks talvine ukselukkude külmumine. Pole ju eriti tore, kui istute hommikul külma autosse, kuid uksed enam kinni ei jää. Ühe käega keerate rooli, teisega hoiate ust kinni... Mis siin aitab? Ainult ukselukkude vahetus! BMW-dele tüüpiliselt kipuvad osaliselt kustuma pikslid ekraanidel – ning tehas näeb ette taas terve ploki vahetuse.

Diiselmootor parim valik

Algul pakuti X5 4,4liitrise V-8-mootoriga (210 kW), õige pea järgnes kolmeliitrine R-6 (170 kW). 2001. aasta lõpus esitleti kolmeliitrist diiselmootorit, mille väärtusest annab aimu selle valimine neljal aastal järjest (1999–2002) aasta parimaks mootoriks (International Engine of the Year) 2,5–3liitriste seas. Selle 135 kW ning 410 Nm tagavad kiirenduse 0–100 km/h 10,5 sekundit ning keskmise kütusekulu alla 10 liitri. Hiljem jõudsid valikusse veel 4,6- ja 4,8liitrine V-8 (255 ja 265 kW, viimasel 0–100 km/h 6,1 s) ning diisli võimsus kasvas 160 kilovatini. Kiirendusnumber paranes sellega 8,8 sekundini, veidi kahanes ka kütusekulu. Võimalusel tasuks eelistada just uuemat diislit: selle jõust ei jää kunagi puudu ning kui V-8-d võtavad linnas kui muuseas 20 liitrit saja kilomeetri kohta, siis diisliga saab hakkama umbes 12 liitriga. Käigukastid vahetusid 2004. aasta mudelivärskenduse käigus – varasema viie asemel on nii manuaalil kui automaadil edaspidi kuus käiku. Vigadest: esineb jahutusvedeliku lekkeid nii jahutusradiaatori kui veepumba juurest. Ettevaatlik tuleb igal juhul olla, kord mootorit “keema lastes” on tagajärjed kulukad. Diislitel pole haruldased rikkis turbod. Elektroonika jupsis nii diislitel kui ottomootoritel taas eriti algusaastatel, Saksa TÜV andmeil on 2003. aastaks enamikest X5 mootorikatte alustest vigadest üle saadud. Sama daatum kehtib ka automaatkäigukasti kohta. Veavad X5-l pidevalt kõik rattad. Algul suunati 68 protsenti veojõust konstantselt tagaratastele, hiljem võeti kasutusele nelikveosüsteem xDrive, mis jagab vastavalt vajadusele millisekundite jooksul momenti rataste vahel ümber.

Tippklassi sõiduomadused

X5 sõiduomadused meenutavad suure Saksa luksussedaani omi ning pakuvad suurepärast kompromissi mugavuse ja kindla juhitavuse vahel. Kes sõitmisest lugu peab, leiab, et X5 rooli on nauditav keerata, sõltumata sellest, kui kurviline on tee või kui suur on kiirus. Enamik konkurente jääb siin kaugele maha. Miinuseid pole raske ära arvata: X5 on raske auto, mille veermik on kokku pandud paljudest hoobadest ning see tähendab, et lagunemine on probleemiks ja remont kulukas. Kuigi pikaealised pole ka veovõllide otsad, eriti kui juhi gaasijalg on raske. Siinkohal oleks mõistlik kaitsekummidele aeg-ajalt pilk peale visata – kui need katki lähevad, ootab sama tee õige pea ka veovõlle endid. Pikapeale väsib ka roolisüsteem. Iseasi muidugi, kas inimene, kes näiteks pool miljonit krooni pruugitud või miljoni uue auto eest välja käib, peaks muretsema võib-olla tulevikus välja käidava paarikümne tuhande krooni pärast.

Ainult jõukatele

Järelturul on X5 müügis meeletult – kokku üle 130 auto. Neist umbes 80 on diisel- ja ülejäänud bensiinimootoriga. Manuaalkäigukastiga pakutakse vaid paari X5. Hinnad algavad 300 000 kroonist, diislite parem valik saabub kuskil 100 000 krooni kõrgemal. Mercedese M-klassist on seega X5 selgelt kallim, samuti Lexus RX300-st. Ostul on raudne soovitus valida võimalikult värske ja pisikese läbisõiduga auto. Viimast tasub kontrollida esinduses: kuigi osa läbisõiduvõltsijaid on osanud manipuleerida ka andmetega võtmetes-elektroonikaplokkides, on suur lootus võimalikule pettusele jälile saada. Selle teenuse hinnaks on u 700 krooni, tehnokontrolli eest küsitakse lisaks veel 1360 krooni. Üldiselt peetakse X5 puhul kriitiliseks läbisõitu 150 000 – 200 000 km, selles vahemikus kasvavad remondikulud järsult. Siis võib tähelepanu vajada diislil turbo, automaatkäigukast, põhjalikumat remonti veermik ja rooliosa. Hooldada ega remontida X5 odav pole. Hooldevälpa arvutab elektroonika, bensiinimootoritega X5-l jääb välp 25 000 ja diiselmootoriga mudelitel 30 000 km juurde. Hoolduste hinnad järgnevad üksteisele nii: u 3500, 5200 ja 7900 krooni (bensiinimootoril 10 500 kr). Ülalpidamine pole odav ka siis, kui õnnestub leida ülikorralik auto: näiteks X5 kaskokindlustuse eest küsitakse 30 000 – 40 000 krooni aastas.

Raul, BMW X5, 3,0D, 2005

Auto on tõesti hea. Suuri probleeme pole olnud, kuid võimalik, et see tuleb vähesest läbisõidust – käesolevaks natuke üle 60 000 km. Täielikult peab paika BMW reklaamlause “Puhas sõidurõõm”. Rool on tundlik ja täpne, juhitavus väga hea. Eelmine auto oli 7. seeria BMW, juhtimisel erilist vahet ei tunneta, ainult niipalju, et nüüd istun kõrgemal. Maastikul pole ka kunagi hätta jäänud. Samas tuleb endale aru anda, et tegu on ikkagi maastikusõiduks kohandatud asfaldiautoga. Omades eelnevat kogemust ka Toyota Land Cruiseriga, on selgelt tuntav viimase eelis – mida raskemaks lähevad olud, seda kindlam on Land Cruiser.
Mootor on piisavalt võimeks, et autot edasi viia ja ka möödasõitudeks kiirendada, rääkimata vähesest kütusekulust – keskmiselt 9,2 l / 100 km, seda kahetonnise auto puhul! Paak on suur – 90 l, seega ei pea pidevalt tanklate asukohti meeles pidama.
Puudustest – tagaluugile lendab vihmaste ja lumiste ilmadega palju vett, mis kuidagi tungib kuhugi, nii et numbrituled kipuvad läbi minema. Lisaks roostetab ära mingi klemm, nii et teinekord tuleb tagaluuk iseenesest lukustusest lahti. Luuk ei paisku lahti, vaid läheb lukustusest ära. Seda on kaks korda “arstitud”. Kui luugi vihmase ilmaga üles tõstad, pead astuma sammu tagasi ja ootama, kuni vesi ära tilgub, muidu tilgub krae vahele. Laiade astmelaudade süül on porise ilmaga lihtne pükse määrida. Ise olen harjunud ja probleeme pole, kõrvalistujatel aga küll.

Bruno Kubja, United Motors ASi tehniline juhataja

Eelmise põlvkonna X5 populaarsus Eestis on tõestus auto headest sõiduomadustest ja kvaliteedist. Nagu enamikel rasketel autodel võib ka E53-l ette tulla veermikudetailide liigset kulumist. Seda eelkõige esisilla alumiste õõtshoobade ja ülemiste õõtshoova-
pukside puhul. Vahel võib esineda ka roolimehhanismi kulumist. Kui autosse tekib sõidu ajal vibratsioon või auto juhtimine ei ole enam täpne (auto nn ujub), võib selle põhjustajaks olla tagasilla kandurtala kinnituspukside kulumine.
Veoosas võiks tähelepanu pöörata veovõllide liigendite kaitsekatete korrasolekule, sest mustuse ja liiva sattumine liigendisse rikub selle. Välisriikidest toodud diiselmootoriga X5-tel tuleks tähelepanu pöörata turbiini korrasolekule (vilin, õlilekked), sest kiirteede võrgustikuga maades suretatakse auto mootor pärast kiirteel sõitu kohe välja ning turbiin kuumeneb puuduliku määrimise ja jahutuse tõttu üle. Sellise pideva autokasutuse tagajärgedeks võivad olla eeltoodud rikked. Enne kasutatud auto ostu soovitan tulla läbi lähimast esindusest ning lasta autole teha kasutatud auto ülevaatus, mis annab hea pildi auto tehnilisest seisukorrast.

Dimitri Morozov, Allauto AT OÜ meister

Auto on läbi sõitnud vähe ning seisukord on sellele vastavalt hea. Vahetada oleks tarvis sisemine vasak rooliots ning vasakul ees gabariidituli. Ka on küljepeeglid pihta saanud.

7 views
 
Comments

There are no comments yet.
Leave your comment, start the discussion!

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes