CATA ISTORIE CUNOASTEM/ISTORIA ORASULUI MEU PASCANI
55, Pascani, Rumania

Reperele arheologice apartinad culturii Cucuteni atesta faptul ca inca din Neolitic (circa 4000-3000 i.e.n.), pe teritoriul orasului Pascani a existat o asezare umana cu locuinte mari si vetre interioare. Istoria se pierde in negura timpului pana in 1419 cand Pascani este mentionat pentru prima oara cu statutul de sat intr-un hrisov de danie. In timpul lui Alexandrel, domnitor al judetul Iasi, situat in partea de nord a judetul Iasi, situat in partea de nord a Moldovei in secolului XV, Pascani se leaga de familia boierului Oana Pasca de la care a imprumutat numele. Familia care si-a legat si mai mult numele de orasul Pascani este Cantacuzino, stapani pentru mai mult de un secol, Dimitrie Cantacuzino fiind ctitorul spitalului omonim din Iasi.

De-alungul timpului, Pascani a devenit un targ important din Moldova iar dupa introducerea caii ferate in a doua jumatate a secolului XIX, s-a dezvoltat si sectorul industrial care a devenit caracterul predominant al orasului.

Unul dintre primele evenimente marcante care a contribuit la cresterea gradului de cultura si civilizatie al orasului Pascani, a fost construirea in 1873 a Clubului "Unirea" de catre localnici cu o sala pentru concerte, teatru iar mai tarziu cinematograf, tot in acest an s-a construit si o "Sala de Tir" unde se puteau exersa tragerile, tot aici erau doua popicarii si un teren de tenis care din pacate a fost distrusa in timpul bombardamentelor din 1944. In cadrul Clubului "Unirea" s-a infiintat o sala de lectura la finele anului 1896.

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea localnicii din Pascani se puteau intalni si savura piese de teatru, muzica la Clubul "Unirea" C.F.R., tot aici puteau asculta conferinte sau imprumuta carti de la sala de lectura.

Biblioteca oraseneasca s-a infiintat in 1950 si functiona initial in localul Casei de Cultura "Mihail Sadoveanu", aceasta dispunea in acel moment de 3.500 de volume. In 1960 urmeaza sa fie instalata intr-un local propriu cu dotarile specifice unei biblioteci publice, care in prezent are o colectie de 110 mii de volume, pragul acesteia este trecut anul de 40 de mii de cititori.

Inaugurarea primului cinematograf din Pascani a avut loc "in deal", proprietarul acestuia fiind Gh. Cristea, ulterior functiona si "Cinematograful Stern" tot in partea de sus a orasului. In cadrul Clubului "Unirea" aveau loc proiectii cu salile pline in toate cele 7 zile ale saptamanii pana in anul 1992 cans s-a intrerupt activitea cinematografica din cadrul Clubului ramanand cinematograful din cadrul Casei de Cultura al orasului, care incepand din anul 1996 a programat proiectii de filme doar sambata si duminica. La ora actuala in Pacani nu mai functioneaza nici un cinematograf.

Casa de Cultura din Pascani a luat fiinta in anul 1949, la inceputuri functionand intr-o incapere improvizata din parcul orasului, mai apoi intr-un spatiu de langa posta veche, activitatile de aici se rezumau la momente de divertisment, improvizatii, din moment ce, conditiile materiale erau precare. Sediul actual al Casei de Cultura a fost inaugurat in anul 1960, in momentul in care Ministerul de resort a aprobat in cadrul unui proiect de constructie cu un caracter national, constructia a patru astfel de edificii ca si cele din orasele Predeal, Tarnaveni si Lugoj. Activitatile Casei de Cultura Municipale "Mihail Sadoveanu" consta in cercuri culturale, cursuri, presum si dintr-un Ansamblu folcloric "Rapsozii Siretului", Teatrul pentru copii si Tineret "Rudi Nesvadba", Trupa de dans de societate "Dream Dance". Casa de Cultura colaboreaza cu Teatrul National "Vasile Alecsandri" Iasi, Teatrul "Mihai Eminescu" Botosani, Teatrul "George Bacovia" Bacau, Filarmonica din Botosani si Filarmonica din Iasi si cu Muzeul Literaturii Romane din Iasi.


In cadrul Casei de Cultura "Mihail Sadoveanu" si Palatului Copiilor "Iordache Cantacuzino" in 1997 s-a infiintat Muzeul Municipal Pascani, acesta detine 375 exponate fiind organizat pe 3 sectii: istorie, etnografie si religie. Inca din 1998 Muzeul Municipal Pascani colaboreaza intens cu Complexul Muzeal Moldova Iasi.

  • Pascani
  • Pascani
  • Pascani
  • Pascani
  • Pascani
Personalitati
  • Mihail Sadoveanu (1880-1961) – scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician si om politic. A primit supranumele de "Ceahlaul literaturii romane" fiind considerat cel mai mare prozator roman.
  • Visarion Puiu (1879-1964) – episcop, mitropolit si carmuitor al Eparhiei romanilor in strainatate.
  • Constantin Ciopraga (1916-2009) – critic, istoric literar, poet, memorialist, scriitor si membru de onoare al Academiei Romane.
  • Ion Vasilenco (1926-1977) – critic si istoric literar.
  • Octavian Nemescu (n.1940) – compozitor contemporan.
Obiective Turistice
  • Muzeul Municipal Pascani – este situat in cadrul Casei de Cultura "Mihail Sadoveanu" a Palatul Copiilor "Iordache Cantacuzino", fiind organizat in trei sectii:
    • istorie
    • etnografie
    • religie
    detinand circa 375 exponate.
  • Casa Iordache Cantacuzino – construita in secolul XVII, este declarata monumet istoric.
  • Biserica Sfintii Voievozi – edificata in secolul XVII in stil moldovenesc.
Pascani Pascani Pascani Pascani Pascani Pascani. Statuia Mihail Sadoveanu

Populaţia

Evoluţia populaţiei la recensăminte: 21c764827fa245ad8c49ce7ad36f7de9.png


La recensământul din 2002, populaţia municipiului era de 42.057 locuitori.[1] Structura etnică era următoarea:

  • Români: 41.535 (98,75 %)
  • Romi (Ţigani): 439 (1,04 %)
  • Alţii: 0,21%

Din punct de vedere confesional, 94,22% locuitori (39.627) s-au declarat ortodocşi, 2,88% romano-catolici (1.214), în timp ce alte religii, inclusiv ateii, sunt reprezentate cu procente de sub 1% fiecare.

[modificare] Economie

Mediul economic al municipiului Paşcani are un caracter predominant industrial, cu un declin pronunţat după 1989. Unele întreprinderi de tradiţie pentru această zonă s-au închis sau şi-au restrâns activitatea, însă au apărut şi numeroase firme noi, care au obiecte de activitate în acord cu cerinţele pieţei. Comerţul a luat amploare, devenind foarte activ în domeniile: materiale de construcţii, echipamente industriale, perdele şi materiale textile, produse de panificaţie, produse agroalimentare, produse nealimentare, etc.

Se poate considera că au crescut interrelaţiile dintre oraş şi localităţile rurale din administrativul municipiului Paşcani. Pe de o parte, satele componente continuă să furnizeze produse agricole către piaţa oraşului, pe de altă parte, prezenţa slabă a activităţilor de prelucrare locale determină o deplasare continuă spre oraş, care asigură cea mai parte a mărfurilor alimentare şi nealimentare necesare consumului populaţiei.[2]




TE INVIT SA DESCOPERI CHIAR TU ORASUL MEU!

24 views
 
Comments
bizonul 23.09.2011

Bun blog ! Astept sa pui poze făcute de tine !

sandy 23.09.2011

Am citit cu placere acest articol *OK* mama mea este din pascani ,am avut ocazia sa vizitez acest oras inclusiv Iasi ,am ramas placut impresionata *HI* ;-)

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes